स्वादिष्ट रोटियाँ बनाने के शानदार टिप्स

  1. रोटी बनाने के आटे में यदि थोड़ा सा चावल का आटा मिला दिया जाए तो उसकी रोटियाँ हल्की और शीघ्र पचने वाली बनती हें.
  2. रोटी अधिक मुलायम स्वादिष्ट बनाने के लिए गर्म पानी से आटा गूँथे तथा आटे को थोड़ा सा नरम या गीला रखे.
  3. पूरी का आटा दही या दूध से गूँथे और आटे में थोड़ा सा घी या तेल का मोन डाल दे गरम पूरी खाने में ख़स्ता व रखनेपर मखन सी मुलायम रहेगी कुछ समय तक (१ - २ दिन) रखने पर खराब नही होगी.
  4. चपाती फुलाते समय आँच तेज रखें तेज आँच की चपातिया मुलायम बनती हें.
  5. पूरी बनाते समय घी गरम व आँच मध्यम रखे.
  6. चपाती व पूरी दोनो के लिए आटा गूँथते समय नमक पहले ना डाले बल्कि गूँथे हुए आटे पर नमक डाल कर दोबारा आटा ठीक कर ले.
  7. चपाती बेलते समय पालोटन आटे के बजाए मैदा का लगाए चपाती बेदाग सुन्दर व सफेद बनेगी.

Great tips for making delicious Rotis:
  1. If a little rice flour is mixed in the bread making flour, its rotis become light and quick digested.
  2. To make the bread tender, keep the dough from hot water and keep the dough a little soft or wet.
  3. Put the flour of the pan with yogurt or milk and put a little ghee or oil in the flour, keep it hot in the hot food and keeping the butter soft will remain bad for a while (1 - 2 days) will not be bad.
  4. When the chapati is blossom, keep the flame fast, the chapatti becomes soft.
  5. When making whole, keep ghee hot and air medium.
  6. While kneading flour for chapati and whole of the two, do not put salt before you, but after adding salt on the roasted flour, fix the flour again.
  7. When chapatti is made, instead of Palotan flour, Chapati impregnated with fine flour will become beautiful and white.