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आपने यक़ीनन नहीं खाया होगा इस चीज़ का हलवा ज़रूर ट्राई करे

29 May. 2017
KUMKUM Kitchen's


आवश्यक सामग्री
500 ग्राम तरबूज के छिलके
250 ग्राम खोया
1 Cup चीनी
1/2  कप काजू (बारीक़ कटे हुए )
4-5  छोटी इलायची पाउडर
2  चम्मच घी

विधि-
1- सबसे पहले तरबूज के मोटे छिलके ( डार्क ग्रीन सख्त छिलका) को छील लीजिये



2- उसके बाद इन सभी तरबूज़ के छिलकों को कद्दूकस कर लीजिए. फिर एक कढ़ाई को गैस पर रखें, इसमें 1 चम्मच घी डालकर गर्म कर लीजिए. अब इसमें कद्दूकस किए हुए तरबूज के छिलके डालकर ढककर के 10-15  मिनिट के लिए चलते हुए पका लीजिए. छिलको को हमें नरम होने तक पकाना हैं
3- छिलकों को अच्छे से पक जाने पर और पानी समाप्त हो जाने पर इसमें चीनी डाल कर मिक्स कीजिए और धीमी आंच पर ढककर के पकने दीजिए.
4- चीनी के अच्छे से घुल जाने पर अब हलवे को खुले ही पकाएं ताकी सारा जूस समाप्त हो जाए.
5- जब तक हलवा पक रहा हैं तब तक हम मावे को भून लेते हैं उसके लिए एक अन्य बर्तन में १ चम्मच घी डाल दीजिए और घी पिघलने पर मावा डालें, मावा को मीडियम आंच पर लगातार चलाते हुए भून लीजिए. मावा का हल्का कलर चेंज होने पर वह भून कर तैयार हो जाता है. गैस बंद कर दीजिए और मावा को थोडा़ सा ठंडा होने दीजिए.
6- हलवे का जूस सूख जाने पर इसमें भूना हुआ मावा, काजू और इलायची पाउडर डालकर अच्छे से मिक्स कर लीजिए और माध्यम आंच पर हलवे को भून ले , हलवे में मावा के अच्छे से मिक्स हो जाने पर हलवा बनकर तैयार है हलवे को काजू और मनचाहे डॉयफ्रुइट्स से सजाकर सर्व करे आप ऐसे फ्रीज़ में भी लगभग 6-7 दिनों के लिए स्टोर करके रख सकते हैं

!!और भी रेसिपी के विडिओ देखने के लिए आप KUMKUM Kitchen's को Youtube  पर भी सब्सक्राइब करना न भूले !!


You must have surely not eat this thing.

29 May 2017
KUMKUM Kitchen's


Necessary materials
500g watermelon peel
250g lost
1 Cup sugar
1/2 cup cashews (from fine cut)
4-5 cardamom powder
2 tablespoons butter

Method-
1- Firstly peel the thick peels of the watermelon (Dark Green Hard Rod)



2- Then grate all these watermelon peels. Then put one embroidery on the gas, add 1 spoonful of ghee and heat it. Now put the peeled watermelon peel and cover it for 10-15 minutes. Chilko has to cook until we get soft
3- Once the peels are cooked well and when the water is finished, add sugar to it and mix it and let it cook on a low flame.
4- Once the sugar is dissolved, cook the halwa openly so that all the juice is finished.
5- As soon as the halva is cooked, we roast the mawa, put one spoon of ghee in another vessel for it and pour mawa on the melting of ghee, fry it on a medium flame continuously. When light color change of Mawa becomes frozen, it becomes ready. Turn off the gas and let the mawa cool a little.
6. After drying of the halva juice, add roasted mawa, cashew and cardamom powder and mix it well and fry the halwa on medium flame, after mixing well in halwa, halwa is ready. Decorate with the desired diafruits and store them in such fridge for around 6-7 days.
आपने यक़ीनन नहीं खाया होगा इस चीज़ का हलवा ज़रूर ट्राई करे Reviewed by KUMKUM Kitchens on May 29, 2017 Rating: 5

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