4 Jun. 2017

KUMKUM Kitchen's
दोस्तों नमस्कार चूँकि गर्मियों का सीजन चल रहा हैं और इस सीजन में आम की भरमार हैं आम से शेक, लस्सी आदि तो सभी बनाते हैं। आज आम में नारियल मिलाकर एक भिन्न स्वाद की आम नारियल की बर्फी की रेसिपी में आपको बता रही हु और आशा करती हूँ की ये आपको ज़रूर पसंद आएगी तो चलिए शुरू करते हैं आम नारियल बर्फी

सामग्री:
500 ग्राम ताजा पके हुए आम
250 ग्राम सूखा पीसा नारियल
2 चम्मच कॉर्न फ्लोर
250 ग्रामं शक्कर
8-10 पिस्ते (बारीक कटी हुई)
8-10 काजू (बारीक कटी हुई)
विधि:
1. सबसे पहले आम को छीलकर इसके पल्प को छोटे छोटे टुकड़ो में कांट ले।
2. उसके बाद कटे हुए आम के टुकड़ो को एक मिक्सचर में डालकर इसमें कॉर्न फ्लोर और चीनी डालकर पीस लीजये ।
3. इसके बाद एक बर्तन को गर्म करे और उसमे पीसा नारियल को डालकर उसे लगातार चलाते हुए अच्छी महक आने तक भून लीजिए। नारियल भूनकर तैयार करने के बाद, इसे अलग प्लेट में निकालकर रख लीजिए।
4. उसके बाद उसे बर्तन में आम के पल्प को अच्छा गाढा़ होने और इसका हल्का रंग बदलने तक लगातार चलाते हुए पका लीजिए।
5. आम का पल्प पककर तैयार होने के बाद, इसमें नारियल पाउडर डाल दीजिए। सभी चीजों को अच्छे से मिलने तक मिक्स कर लीजिए और मिश्रण को जमने की कंसिस्टेन्सी तक पका लीजिए। गैस मीडियम ही रखिए जब मिश्रण अच्छे से पाक जाये तो ऐसे ठंडा होने रेख दीजिये ।
6. फिर एक ट्रे या प्लेट में थोड़ी सी चिकनाई लगा कर ठंडा मिश्रण डालिए और कलछी से एकसार फैला दीजिए, बर्फी के ऊपर कतरे हुये काजू और पिस्ते डालकर चम्मच से दबा दीजिए तथा बर्फी को जमने रख दीजिए। करीब 1-2 घंटे में बर्फी जमकर तैयार हो जाती है।
7. जमी हुई आम नारियल बर्फी को अपने मनपसंद टुकड़ों में काट कर तैयार कर लीजिए। लीजिये तैयार हैं हमारी अनोखे ज़ायके से भरपूर आम नारियल की बर्फी को फ्रिज में रखकर 10 से 15 दिनों तक खा सकते हैं।
आप और भी वीडियोस के लिए KUMKUM Kitchen's को YouTube पर सब्सक्राइब करना ना भूले
Beautiful coconut barfi flavor
4 Jun. 2017

KUMKUM Kitchen's
Hello friends Since the summer season is going on and this season is full of mango, mango, shake, lassi etc. make all. Today, I am telling you in a common coconut barfi recipe of coconut in a mango, and hope that you will definitely like it, so let's start the mango coconut barfi

500 grams fresh baked mango
250 grams dry powdered coconut
2 teaspoon corn flour250 grams
sugar
8-10 pistols (finely chopped)
8-10 cashews (finely chopped)
Method:
1. First of all, peel the mango to its pulp Take small pieces of thorns in the shorts.
2. After that, add chopped mango pieces in a mixer and add corn flour and sugar and grind it.
3. After this, heat a vessel and add powdered coconut in it and stir it continuously and fry it till it gets good smell. After frying the coconut, prepare it in a separate plate and keep it aside.
4. After that, cook it while continuously stirring the pulp of the mango in the vessel and changing its light color.
5. After preparation of mango pulp, Put coconut powder in it. Mix all the ingredients until they mix well and cook the mixture to consolidate the mixture. Keep the gas medium only when the mixture is well cooked and then let it cool down.
6. Then put a cool lube in a tray or plate, add cold mixture and spread the dough from the cottage, add chopped cashews and pistachios on top of barfi and press the spoon and keep Barfi freezing. In about 1-2 hours, burfi is prepared very fiercely.
7. Prepare the grated common coconut barfi in your favorite pieces and cut it. Take ready to eat the most popular coconut barfi in our fridge for 10 to 15 days. Then put a cool lube in a tray or plate, add cold mixture and spread the dough from the cloves, add chopped cashews and pistachios over Barfi and press the spoon and keep Barfi freezing. In about 1-2 hours, burfi is prepared very fiercely. 7. Prepare the grated common coconut barfi in your favorite pieces and cut it. Take ready to eat the most popular coconut barfi in our fridge for 10 to 15 days. Then put a cool lube in a tray or plate, add cold mixture and spread the dough from the cloves, add chopped cashews and pistachios over Barfi and press the spoon and keep Barfi freezing. In about 1-2 hours, burfi is prepared very fiercely. 7. Prepare the grated common coconut barfi in your favorite pieces and cut it. Take ready to eat the most popular coconut barfi in our fridge for 10 to 15 days.
आम नारियल की बर्फी स्वाद में लाजवाब
Reviewed by KUMKUM Kitchens
on
June 04, 2017
Rating: 5
Tags :
KUMKUM Kitchens

About Kumkumkitchens
Number of Entries : 35Hi....... Wel Come To Kumkum Kitchens I am Ranu Kusmariya, A Home Maker, I love cooking and I love to cook for my family and friends. My recipes are simple with ingredient which are easily available. I am passionate about food and experimenting with New recipes. I always love to serve people and one day I come up with the idea of this website. Here you can find recipes of vegetarian, Non-vegetarian, breakfast, snacks, sweets, Cakes and many more.
No comments: