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Bharva Baigan Recipe ! Stuffed Brinjal ! Baigan Masala Recipe ! Brinjal...

भरा हुआ बैगन के लिए आवश्यक सामग्री

250 g. बैगन ( Brinjal )
2 प्याज (onion)
2 आलू ( Potato)
2 टमाटर (Tomatoes)
6 चम्मच तेल ( Oil )
1/2 छोटा चम्मच जीरा ( Cumin Seeds ).
1 चम्मच धनिया पाउडर ( Coriander Seeds Powder )
1 चम्मच लाल मिर्च मिर्च पाउडर ( Red Chili Powder )
1/2 हल्दी पाउडर ( Turmeric Powder )
1/2 छोटा चम्मच हींग ( Asafoetida )
8-10 लहसुन ( Garlic )
2 इंच अदरक (Ginger)
2 तेजपान (Bay leaf)
2 चुटकी हींग - (Asafoetida)
3 इलायची - (Cardamom)
3 लौंग - (Cloves)
2-3 काली मिर्च (Black Pepper)
2 चम्मच तील (Sesame seed)
50g. मूंगफली (peanuts)
1 छोटा चम्मच खसखस ( poppy seed)
कुछ बारीक़ ताजा हरा धनिया कटा हुआ ( Coriander Leaves )

भरा हुआ बैगन बनाने की विधि :-

सबसे पहले बैंगन को धोकर चार भागों में इस तरह काटते हैं कि वह नीचे से जुड़ा हुआ रहे अब हम एक पेन में थोड़ा सा तेल लेकर उसे गर्म होने देते हैं अब इसमें हींग और जीरा लहसुन अदरक प्याज खसखस मिर्ची पाउडर धनिया पाउडर हल्दी पाउडर गरम मसाला पाउडर डालकर अच्छी तरह से भूने देते हैं अब इसे मिक्सर के जार में निकालकर इसमें नमक मिलाकर और भुनी हुई मूंगफली और भुना हुआ तील डालकर पीस लेते हैं ध्यान रहे इस में अधिक पानी नहीं मिलाना है अब इस पेस्ट को निकाल कर रख लेते हैं फिर पैन में थोड़ा सा तेल डालकर उस पर टमाटर और कसूरी मेथी हरी मिर्च डालकर पेस्ट बना लेते हैं इस पेस्ट को हम ग्रेवी की तरह इस्तेमाल करेंगे और जो पहले मसाले का पेस्ट बनाया था उसे हम बैंगन में अच्छी तरह से भर लेते हैं अब हम कढ़ाई में तेल डालते हैं तेल इतना डालेंगे कि बैंगन अच्छे से चल सके अब इसमें तेजपान डालकर सारे बैंगन को धीरे धीरे से डाल देते है और ढक्कन लगा देते हैं गैस कि आज को धीमी कर देते हैं और धीमी आंच पर बैंगन को पकने देंगे जब बैंगन ऊपरी तरीके से अच्छे से तले हुए दिखने लगे तब इसमें टमाटर वाली ग्रेवी डाल देंगे और धीरे से चला कर फिर ढक्कन बंद करके पकने देंगे इस तरीके से बैंगन के पकने तक हम सब्जी को पक आएंगे इसमें हमें नमक नहीं डालना है क्योंकि नमक हम पहले ही मसाले में डाल चुके है आवश्यकता पड़ने पर आप इसमें थोड़ा पानी डाल दें सब्जी को अच्छे से पकने देते हैं ध्यान रहे अधिक पकने पर बैंगन टूट जाएंगे इसीलिए इसे बहुत अधिक नहीं पकाना है हमारी भरवा मसाला बैंगन की सबसे तैयार है यहां खाने में बहुत ही स्वादिष्ट होती है इसे हरी धनिया से सजाकर परोसिए !
वीडियो देखने के लिए यूट्यूब पर KUMKUM Kitchen's को सर्च कीजिये



Necessary ingredients
250g Brinjal
2 onions
2 potatoes
2 Tomatoes
6 Tablespoon Oil
1/2 teaspoon cumin seeds (Cumin Seeds).
1 Tsp Coriander Powder
1 tsp Red Chili Powder
1/2 Turmeric Powder
1/2 teaspoon asafoetida
8-10 Garlic
2 inch ginger
2 leaf leaves
2 pinches asafoetida - (Asafoetida)
Cardamom 3 - (Cardamom)
3 cloves - (cloves)
2-3 black pepper
2 teaspoons (Sesame seed)
50g Peanuts
1 teaspoon poppy seed
Some fine fresh coriander leaves
Method of forming a filled bag: -
First wash the eggplant and cut it in four parts so that it is connected to the bottom. Now let us take a little oil in a pen and let it warm. Now add mustang and cumin garlic ginger onion poppy seeds pepper powder coriander powder turmeric powder Garam masala Add powder and let it roast well. Now add it to the mixer jar and mix it with salt and grind it with roasted peanuts and roasted fried seeds. Keep in mind that no more water is added in this. Now remove this paste and then keep it pan Add some oil to it and put the tomato and kasoori fenugreek green chilli on it and make paste. We will use this paste as a gravy and the first spice paste that we had prepared, we fill it well in eggplant. Now we have oil in the pan Put the oil so that the eggplant can run well, then add the cauliflower to it and put the eggplant slowly and apply it to the lid, let it slow down today and let the eggplant be cooked on a low flame when the eggplant is upper Then start to look fried and then put the tomato gravy in it and gently stir it and then let the lid be cooked. By this method, till the ripening of eggplants, we will cook the vegetable. It does not have to put salt in it because salt is already put in the spices. If necessary, you need to put some water in it, let the vegetables cook well, keep meditation, eggplant will break on more cooking. That is why it does not cook very much. Our Bharva masala is the most prepared of eggplant. It is very tasty in the food. Green Coriander Parsisi!
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Bharva Baigan Recipe ! Stuffed Brinjal ! Baigan Masala Recipe ! Brinjal... Reviewed by KUMKUM Kitchens on March 14, 2017 Rating: 5

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