सामग्री

२५० ग्राम राजमा
१/२ चम्मच बेकिंग सोडा
१ छोटी चम्मच धनियाँ पाउडर
१ छोटी चम्मच लाल मिर्च पाउडर
१ चम्मच गरम मसाला
१ पूरा लहसुन
१ इन्च लम्बा टुकड़ा अदरक
२ चम्मच रिफाइन्ड तेल -
१ छोटी चम्मच जीरा
१ पिंच हींग
३ से ४ टमाटर
२ से ३ हरी मिर्च
२ प्याज़
नमक स्वादानुसार
हरा धनियाँ

विधि

  • राजमा को बनाने से पहले उसे रात भर के लिए पानी में भिगने के लिये रख दीजिये। जब राजमा रात भर भीग जाये तब उसे पानी से निकालने के बाद अच्छी तरह से धो लीजिये, फिर कूक्कर मे डाल दीजिये, 1 गिलास पानी, नमक, बेकिंग सोडा डाल कर धीमी आंच पर राजमे को 6 से 7 सिटी आने तक पकाएँ।
  • कूकर को ठंडा होने देते हैं तब तक हम सब्ज़ी के मसाले के तैयार कर लेते हैं उसके लिए हम एक मिसुर जार में अदरक, लहसुन, हरी मिर्च, प्याज़ को पीस लीजिये और उनको पीस कर अलग निकाल कर रख दीजिये, उसके बाद टमाटर मिक्सी मे पीस लीजिये उसको भी अलग रख दीजिये।
  • उसके बाद एक कढ़ाई मे तेल गरम कर लीजिये, तेल जब गर्म जाये तब उसमे जीरा, हिंग डाल दीजिये, हल्का भूरा होने के बाद प्याज़, अदरक वाला पिसा मसाला डाल दीजिये जब मसाले मे से तेल दिखने लगे तब उसमे टमाटर का पिसा हुआ मसाला, लाल मिर्च, धनिया पाउडर, गरम मसाला डाले और तब तक भुने जब तक मसाले मे से तेल ऊपर आ जाए।
  • जब कुकर ठंडा हो जाये तब राजमा को मसाले मे डाल दीजिये उसके बाद नमक भी दाल दे और उसमे पानी की मात्रा उतनी रखे जीतनी आपको ग्रेवी की जरूरत हो । राजमा को ढक दीजिये और तब तक पकने दे जब तक उबाल ना आ जाये, उबाल आने के बाद 2-3 मिनट के लिये पकने दीजिये। राजमा पर हरा धनिया डाल कर 1 मिनट के लिये पकने दीजिये। हमारा स्वादिस्ट राजमा बन कर तैयार है। ऐसे चावल के साथ गरमा गर्म सर्व करे!!

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    Rajma made this method will increase the taste several times

    Material

    250 gms Rajma 
    1/2 teaspoon baking soda 
    1 teaspoon coriander powder 
    1 teaspoon red chilli powder 
    1 teaspoon garam masala 
    1 full garlic 
    1 inch long piece ginger 
    2 teaspoons refined oil - 
    1 teaspoon cumin 
    1 pinch of asafetida 
    3 to 4 tomatoes 
    2 3 green peppers 
    2 onions 
    salt to taste 
    defeat Dniya

    Method

    • Before making rajma, keep it for soaking in water for the whole night. When the rajma is soaked throughout the night, after thoroughly removing it from the water, wash it well, then put it in a pan, add 1 glass of water, salt, baking soda, and cook on low flame till 6 to 7 days.
    • Let the cooker cool down till we prepare the spices of the vegetable. For that we grind ginger, garlic, green chillies, onions, and grind them in a mushroom jar and remove them separately; after that, in tomato mixes Take the grind and keep it aside too.
    • Heat the oil in a pan after that, when the oil grows, add cumin seeds, hing, after it becomes light brown, add the ginger paste to the ginger. When the oil starts to appear in the spices, then the tomato masala, Add red chillies, coriander powder, garam masala and roast till oil comes out of spices.
    • When the cooker cools down, put the rajma in the spices. After that salt also pour the lentil and keep the amount of water in it, you need the gravy to win. Cover the rajma and let it cook until it becomes boil, after boiling, let it cook for 2-3 minutes. Put green coriander on rajma and cook it for 1 minute. Our Swastista is ready to be a Rajma. Serve hot with such rice!